Plik Liczba przeciwna liczby jest jej przeciwieństwem, to znaczy jest to liczba, która dodana do siebie przy użyciu przeciwnego znaku daje wynik równoważny zeru. Innymi słowy, addytywną odwrotnością X będzie Y wtedy i tylko wtedy, gdy X + Y = 0.
Odwrotność addytywna to element neutralny, który jest używany jako dodatek w celu uzyskania wyniku równego 0. W liczbach naturalnych lub liczbach używanych do zliczania elementów w zestawie wszystkie mają odwrotność addytywną minus „0”, ponieważ sama jest jego addytywną odwrotnością. W ten sposób 0 + 0 = 0.
Addytywna odwrotność liczby naturalnej to liczba, której wartość bezwzględna ma tę samą wartość, ale z przeciwnym znakiem. Oznacza to, że addytywną odwrotnością 3 jest -3, ponieważ 3 + (-3) = 0.
Główną właściwością odwrotności addytywnej jest ta, od której pochodzi jej nazwa. Oznacza to, że jeśli do liczby całkowitej - bez miejsc po przecinku - zostanie dodana addytywna odwrotność, wynik musi wynosić „0”. A) Tak:
5 - 5 = 0
W tym przypadku addytywna odwrotność „5” to „-5”.
Kluczową właściwością odwrotności addytywnej jest to, że odjęcie dowolnej liczby jest równoważne sumie jej odwrotności addytywnej.
Liczbowo pojęcie to można by wyjaśnić następująco:
3 - 1 = 3 + (-1)
2 = 2
Tę właściwość odwrotności addytywnej wyjaśnia właściwość odejmowania, która wskazuje, że jeśli dodamy tę samą kwotę do odjemnika i odjemnika, różnica w wyniku musi zostać zachowana. Mianowicie:
3 - 1 = [3 + (-1)] - [1 + (-1)]
2 = [2] - [0]
2 = 2
W ten sposób, modyfikując położenie którejkolwiek z wartości na bokach równika, modyfikowany byłby również jego znak, umożliwiając w ten sposób uzyskanie odwrotności addytywnej. A) Tak:
2 - 2 = 0
Tutaj „2” ze znakiem dodatnim jest odejmowane od drugiej strony równej, stając się addytywną odwrotnością..
Ta właściwość umożliwia przekształcenie odejmowania w dodanie. W tym przypadku, ponieważ są to liczby całkowite, nie jest konieczne wykonywanie dodatkowych procedur w celu wykonania procesu odejmowania elementów..
Odwrotność addytywną można łatwo obliczyć, korzystając z prostej operacji arytmetycznej, która polega na pomnożeniu liczby, której odwrotność addytywną chcemy znaleźć, przez „-1”. A) Tak:
5 x (-1) = -5
Zatem addytywna odwrotność liczby „5” wyniesie „-5”.
a) 20 - 5 = [20 + (-5)] - [5 + (-5)]
25 = [15] - [0]
15 = 15
15 - 15 = 0. Addytywna odwrotność „15” wyniesie „-15”.
b) 18 - 6 = [18 + (-6)] - [6 + (-6)]
12 = [12] - [0]
12 = 12
12 - 12 = 0. Dodatkową odwrotnością „12” będzie „-12”.
c) 27 - 9 = [27 + (-9)] - [9 + (-9)]
18 = [18] - [0]
18 = 18
18 - 18 = 0. Addytywna odwrotność „18” wyniesie „-18”.
d) 119 - 1 = [119 + (-1)] - [1 + (-1)]
118 = [118] - [0]
118 = 118
118 - 118 = 0. Dodatkową odwrotnością „118” będzie „-118”.
e) 35 - 1 = [35 + (-1)] - [1 + (-1)]
34 = [34] - [0]
34 = 34
34 - 34 = 0. Dodatkową odwrotnością „34” będzie „-34”.
f) 56 - 4 = [56 + (-4)] - [4 + (-4)]
52 = [52] - [0]
52 = 52
52 - 52 = 0. Dodatkową odwrotnością „52” będzie „-52”.
g) 21 - 50 = [21 + (-50)] - [50 + (-50)]
-29 = [–29] - [0]
-29 = -29
-29 - (29) = 0. Dodatkową odwrotnością „-29” będzie „29”.
h) 8 - 1 = [8 + (-1)] - [1 + (-1)]
7 = [7] - [0]
7 = 7
7 - 7 = 0. Dodatkową odwrotnością „7” będzie „-7”.
i) 225 - 125 = [225 + (-125)] - [125 + (-125)]
100 = [100] - [0]
100 = 100
100 - 100 = 0. Addytywna odwrotność „100” wyniesie „-100”.
j) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Dodatkowa odwrotność „20” wyniesie „-20”.
k) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Dodatkowa odwrotność „20” wyniesie „-20”.
l) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Dodatkowa odwrotność „20” wyniesie „-20”.
m) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Dodatkowa odwrotność „20” wyniesie „-20”.
n) 62 - 42 = [62 + (-42)] - [42 + (-42)]
20 = [20] - [0]
20 = 20
20 - 20 = 0. Dodatkowa odwrotność „20” wyniesie „-20”.
o) 655 - 655 = 0. Addytywną odwrotnością „655” będzie „-655”.
p) 576 - 576 = 0. Addytywna odwrotność „576” wyniesie „-576”.
q) 1234 - 1234 = 0. Dodatkową odwrotnością „1234” będzie „-1234”.
r) 998 - 998 = 0. Dodatkową odwrotnością „998” będzie „-998”.
s) 50 - 50 = 0. Addytywna odwrotność „50” wyniesie „-50”.
t) 75 - 75 = 0. Dodatkowa odwrotność „75” wyniesie „-75”.
u) 325 - 325 = 0. Dodatkową odwrotnością „325” będzie „-325”.
v) 9005 - 9005 = 0. Dodatkową odwrotnością „9005” będzie „-9005”.
w) 35 - 35 = 0. Dodatkowa odwrotność „35” wyniesie „-35”.
x) 4 - 4 = 0. Dodatkową odwrotnością „4” będzie „-4”.
y) 1 - 1 = 0. Addytywna odwrotność „1” wyniesie „-1”.
z) 0 - 0 = 0. Dodatkową odwrotnością „0” będzie „0”.
aa) 409 - 409 = 0. Dodatkową odwrotnością „409” będzie „-409”.
Jeszcze bez komentarzy