Jest znany jako liczby trójkątne do sekwencji liczb, które uzyskuje się poprzez ułożenie lub figurę punktów w postaci trójkąta równobocznego. Pierwsze w kolejności to: 1, 3, 6, 10, 15, 21, ...
Pierwsza trójkątna liczba to 1, druga to 3, ponieważ uzyskuje się ją przez dodanie rzędu dwóch punktów do poprzedniego, aby utworzyć trójkąt równoboczny z trzech elementów.
Trzeci to 6, który pojawia się po dodaniu rzędu trzech punktów do poprzedniego układu, w taki sposób, że powstaje trójkąt z trzech punktów na bok. Dziesiątkę sekwencji uzyskuje się przez dodanie kolejnego wiersza do poprzedniego układu, tak aby utworzony został trójkąt z czterech punktów na bok.
Formuła, która pozwala znaleźć element n sekwencji trójkątnej, znany poprzedni numer trójkątny to:
Tn = Tn-1 + n
Listę pierwszych sześciu liczb trójkątnych uzyskuje się w następujący sposób:
-Pierwszy: 1
-druga: 1 + 2 = 3
-Trzeci: (1 +2) + 3 = 3 + 3 = 6
-Sypialnia: (1 + 2 + 3) + 4 = 6 + 4 = 10
-Piąty: (1 + 2 + 3 + 4) + 5 = 10 + 5 = 15
-Szósty: (1 + 2 + 3 + 4 + 5) + 6 = 15 + 6 = 21
Indeks artykułów
1. - n-ta trójkątna liczba Tn ciągu liczb trójkątnych jest równa połowie n pomnożonej przez n + 1:
Tn = ½ n (n + 1)
2.- Suma n-tej liczby trójkątnej z poprzednią liczbą trójkątną, czyli (n-1) -ty, jest n do kwadratu:
Tn + Tn-1= ndwa
3. - Różnica między n-tą liczbą trójkątną minus n-tą liczbą trójkątną minus jeden wynosi n:
Tn - Tn-1 = n
4.- Suma pierwszych n liczb trójkątnych nazywana jest liczbą tetraedryczną Sn i jest równa szóstej części iloczynu n pomnożonego przez (n + 1) i pomnożonego przez (n + 2):
Sn= ⅙ n (n + 1) (n + 2)
5. - Każda liczba naturalna N jest wynikiem sumy trzech liczb trójkątnych:
N = Δ1 + Δ1 + Δ3
Tę ostatnią właściwość lub twierdzenie odkrył wielki matematyk Carl Friedrich Gauss w 1796 r., Co odnotował w swoim dzienniku umieszczając grecki zachwyt Eureka! co to znaczy „Zrobiłem to”.
Tego samego słowa użył dawno temu grecki Archimedes, określając pozorną wagę zanurzonego ciała..
W tej relacji liczba zero jest traktowana jako trójkątna i może wystąpić powtórzenie.
Udowodnij, że liczba trójkątna n-to jest:
Tn = ½ n (n + 1)
Z powyższego wzoru łatwo wydedukować, jeśli zdamy sobie sprawę, że możemy dodać taką samą liczbę punktów do układu trójkątnego, aby tworzył czworokąt punktów.
Ponieważ całkowita liczba punktów w układzie czworokątnym to liczba rzędów n pomnożone przez liczbę kolumn (n + 1), wtedy układ trójkątny będzie miał tylko połowę punktów układu czworobocznego.
Tutaj jest to zilustrowane na rysunku 2.
Pokaż, że suma n-numer trójkąta z n-th minus jeden liczba trójkątna to n do kwadratu:
Tn + Tn-1= ndwa
Zostało już wykazane, że liczba trójkątna n-th jest określone przez:
Tn= ½ n (n + 1)
Dlatego trójkątna liczba powyżej to:
Tn-1 = ½ (n-1) ((n-1) + 1) = ½ n (n - 1)
Suma obu to:
Tn + Tn-1 = ½ n (n + 1) + ½ n (n - 1)
Przyjmuje się wspólny współczynnik common n, aby otrzymać:
Tn + Tn-1 = ½ n [(n + 1) + (n - 1)] = ½ n [n + 1 + n - 1]
I natychmiast wyrażenie w nawiasach jest uproszczone:
Tn + Tn-1 = ½ n [2 n] = ½ 2 n ⋅ n
Teraz, pamiętając, że ½ razy 2 to 1 i że n razy n jest n do kwadratu, otrzymujemy:
Tn + Tn-1 = ndwa
Tę właściwość można również zademonstrować w postaci geometrycznej, po prostu uzupełnij trójkąt, aby utworzyć kwadrat, jak pokazano na rysunku 3.
Różnica w trójkątnym numerze zamówienia n minus trójkątny numer zamówienia n-1 jest n:
Tn - Tn-1 = n
Można to udowodnić po prostu pamiętając, że następującą liczbę trójkątną uzyskuje się z poprzedniej za pomocą wzoru:
Tn = Tn-1 + n
Stamtąd widać, że Tn - Tn-1 = n. Łatwo jest również zwizualizować to graficznie, jak pokazano na rysunku 4.
Suma pierwszych n liczb trójkątnych Sn jest równa jednej szóstej iloczynu n pomnożonego przez (n + 1) i pomnożonego przez (n + 2):
Sn = ⅙ n (n + 1) (n + 2)
Skorzystajmy z trójkątnej liczby zamówienia n: Tn= ½ n (n + 1). Suma pierwszego n liczby trójkątne oznaczają to przez Sn
Na przykład, S1 oznacza sumę pierwszej liczby trójkątnej, która niewątpliwie będzie równa 1.
Następnie zobaczmy, czy formuła, którą próbujemy przetestować, jest prawdziwa dla n = 1:
S1 = ⅙ 1⋅2⋅3 = 1
Rzeczywiście, wzór na n = 1 został zweryfikowany. Łatwo sobie wyobrazić, że suma pierwszych n + 1 liczb trójkątnych będzie sumą pierwszego n plus następnej liczby trójkątnej:
Sn + 1 = Sn + Tn + 1
Teraz załóżmy, że wzór na Sn jest prawdziwe dla n, to podstawiamy go w poprzednim wyrażeniu i dodajemy trójkątny numer zamówienia n + 1:
Sn + 1 = [⅙ n (n + 1) (n + 2)] + [½ (n + 1) (n + 2)]
Zobaczmy krok po kroku, co otrzymujesz:
-Wykonujemy sumę dwóch wyrażeń ułamkowych:
Sn + 1 = [2 n (n + 1) (n + 2) + 6 (n + 1) (n + 2)] / 12
-Jest brany ze wspólnego współczynnika licznika do 2 (n + 1) (n + 2) i upraszcza:
Sn + 1 = 2 (n + 1) (n + 2) [n +3] / 12 = (n + 1) (n + 2) (n +3) / 6
Powyższy wynik jest zgodny ze wzorem na S.n jeśli n zostanie zastąpione przez n + 1, co zostało pokazane przez indukcję, wzór na sumę pierwszych n wyrazów trójkątnych.
Tak uzyskany wynik jest nazywany czworościenna liczba rzędu n, ponieważ przypomina to nagromadzenie trójkątnych warstw, które tworzą czworościan, jak pokazano na poniższej animacji.
Jeszcze bez komentarzy