Ogólne równanie linii L jest następujące: Ax + By + C = 0, gdzie A, B i C są stałymi, x jest zmienną niezależną i zmienną zależną.
Nachylenie prostej, ogólnie oznaczonej literą m, przechodzącej przez punkty P = (x1, y1) i Q = (x0, y0) to iloraz m: = (y1-y0) / (x1 -x0 ).
Nachylenie prostej przedstawia w pewien sposób nachylenie; Bardziej formalnie, nachylenie prostej jest styczną kąta, który tworzy z osią X..
Należy zauważyć, że kolejność nazw punktów jest obojętna, ponieważ (y0-y1) / (x0-x1) = - (y1-y0) / (- (x1-x0)) = (y1-y0) / (x1-x0).
Jeśli znane są dwa punkty, przez które przechodzi linia, łatwo jest obliczyć jej nachylenie. Ale co, jeśli te punkty nie są znane?
Biorąc pod uwagę ogólne równanie prostej Ax + By + C = 0, jej nachylenie wynosi m = -A / B.
Ponieważ nachylenie prostej wynosi 2/3, ustala się równość -A / B = 2/3, z której widzimy, że A = -2 i B = 3. Zatem ogólne równanie prostej o nachyleniu 2/3 to -2x + 3y + C = 0.
Należy wyjaśnić, że jeśli wybrane zostaną A = 2 i B = -3, otrzymamy to samo równanie. W efekcie 2x-3y + C = 0, co jest równe poprzedniej pomnożonej przez -1. Znak C nie ma znaczenia, ponieważ jest ogólną stałą.
Inną obserwacją, jaką można poczynić, jest to, że dla A = -4 i B = 6 otrzymujemy tę samą linię, mimo że ich ogólne równanie jest inne. W tym przypadku ogólne równanie to -4x + 6y + C = 0.
Odpowiedź brzmi tak. Jeśli znane jest nachylenie prostej, istnieją dwa sposoby, oprócz poprzedniego, aby znaleźć ogólne równanie.
W tym celu wykorzystuje się równanie punkt-nachylenie i równanie ścinanie-nachylenie..
-Równanie punkt-nachylenie: jeśli m jest nachyleniem prostej, a P = (x0, y0) punktem, przez który przechodzi, to równanie y-y0 = m (x-x0) nazywa się równaniem punkt-nachylenie.
-Równanie nachylenia ścinania: jeśli m jest nachyleniem prostej i (0, b) jest przecięciem linii z osią Y, wówczas równanie y = mx + b nazywa się równaniem nachylenia ścinania.
Korzystając z pierwszego przypadku, otrzymujemy, że równanie Punkt-Nachylenie prostej o nachyleniu 2/3 jest dane wyrażeniem y-y0 = (2/3) (x-x0).
Aby dojść do ogólnego równania, pomnóż przez 3 po obu stronach, a wszystkie wyrazy zostaną zgrupowane po jednej stronie równości, z której otrzymujemy, że -2x + 3y + (2 × 0-3y0) = 0 jest równaniem ogólnym linii, gdzie C = 2 × 0-3y0.
Jeśli użyjemy drugiego przypadku, otrzymamy, że równanie Cut-Slope prostej o nachyleniu 2/3 wynosi y = (2/3) x + b.
Ponownie, mnożąc przez 3 po obu stronach i grupując wszystkie zmienne, otrzymujemy -2x + 3y-3b = 0. To ostatnie jest ogólnym równaniem prostej, gdzie C = -3b.
Właściwie, patrząc uważnie na oba przypadki, można zauważyć, że drugi przypadek jest po prostu szczególnym przypadkiem pierwszego (gdy x0 = 0).
Jeszcze bez komentarzy